Voedselbossen

 

Voedselbossen is iets wat in sneltreinvaart zijn intrede doet in de Nederland. De ontwikkelingen rond voedselbossen volg ik intensief. Ik heb me verdiept in dit fenomeen door bij de Brabantse Milieufederatie de cursus voedselbossen te volgen. Niet alleen leerzaam maar ook gewoon leuk om aan zo'n cursus deel te nemen. Het is een prachtige manier om met het telen van fruitgewassen op een geheel andere wijze dan in een boomgaard bezig te zijn. Voedselbossen lenen zich goed voor de voedselvoorziening van je zelf en anderen in een collectief zonder direct te streven naar economische winst. Als zeer ervaren bedrijfsadviseur fruitteelt onder de naam WTE Fruitadvies sta ik open voor voedselbossen maar ben ik nog wel wat kritisch over de vele positieve geluiden over voedselbos als economisch alternatief voor de huidige (biologische) landbouw. Maar voor goede ondernemers die het als een rendabele bedrijfsactiviteit willen en moeten zien, liggen er beslist mogelijkheden. Maar dan moet je wel vooraf een goed strategisch bedrijfsplan hebben waar je eigen verdienmodel in duidelijk wordt.  Met mijn ervaring als zelfstandige met een eigen zelfplukboomgaard en adviseur voor  fruittelers en boerderijwinkels zijn thema's afzet, korte ketens en PR/marketing mijn aandachtsgebied.

 

 

Verder wil ik u wijzen op de artikelen die ik als freelancer voor vakbladen schreef. Voor mensen met interesse in voedselbossen zijn dit vooral:

Daarnaast is een door mij verzorgde online presentatie over de Bedrijfskundige realiteit van het voedselbos tijdens de Biokennisweek 2021  terug te kijken op mijn Youtube-kanaal.

 

Vakblad Primeur voor de AGF-handel interviewde mij over de potentie van voedselbossen in het december-nummer 2021. Dit interview is na te lezen op:

Download
Voedselbossen: kans, bedreiging of niet relevant voor de AGF-handel?, AGF Primeur, december 2021
Najaar 2021 interviewde het vakblad Primeur mij over de kansen van voedselbossen voor de AGF-handel.
Voedselbossen, kans, bedreiging of niet
Adobe Acrobat document 5.5 MB

Ook interessant zijn de oude fruitteeltpublicaties over omgaan met onzekerheid in de biologische fruitteelt  en ketenstijlen in de biologische appelsector (Louis Bolk Instituut, 2001 en 2004).  De onzekerheid die biologische fruittelers en potentiële omschakelaars ervaren kent grote parallellen met de onzekerheid die ondernemers met een voedselbos kunnen ervaren. Ook de diversiteit van ketenstijlen in de biologische fruitteelt kan interessant zijn voor ondernemers met een voedselbos. Lees het verder in de pdf-bestanden hieronder.

Download
Voedselbos GOB-bijeenkomst 2020.pdf
Adobe Acrobat document 2.4 MB
Download
Omgaan met onzekerheid in de biologische fruitteelt, Louis Bolk Instituut, 2001
Publicatie uit 2001 van Joke Bloksma (L.B.I.) en Wouter van Teeffelen (toen AccoN) over het omgaan met onzekerheid in de biologische fruitteelt. Gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Wouter aan de Erasmus Universiteit Rotterdam - Bedrijfskunde naar Onzekerheidsmanagement bij de keuze voor eco-efficiency, met de praktijk van biologische fruitteelt in het bijzonder.
Publicatie Omgaan met onzekerheid, Louis
Adobe Acrobat document 3.2 MB
Download
Ketenstijlen in de biologische appelsector
Publicatie uit 2004 van Hielke van der Meulen, onderzoekers L.B.I. en Wouter van Teeffelen (toen Agro Eco) over ketenstijlen. De ketenstijlen en de nieuwe mogelijkheden kunnen dienen als spiegel voor ondernemers in de biologische
appelsector en ook voedselbossen die nog op zoek zijn naar de juiste stijl of een betere koppeling willen tussen productiewijze en
afzetkanaal
Ketenstijlen in de biologische appelsect
Adobe Acrobat document 437.6 KB

Binnen de voedselboswereld is wat minder oog voor de bedrijfseconomische, juridische en fiscale aspecten van voedselbossen. Zo heb ik vanuit de ervaring als bedrifjseconoom eens wat zaken rond de waardebepaling van meerjarige fruitgewassen en dus ook voedselbossen op een rijtje gezet. Na te lezen in onderstaande pdf. 

Download
Hoe bepaal je de waarde van een voedselbos?
Als bedrijfseconoom in de fruitteelt wat zaken rond de waardebepaling van een voedselbos op een rijtje gezet.
Waarde voedselbos (mei 2022).pdf
Adobe Acrobat document 64.4 KB

Dienstverlening WTE


Tot  half april  2023  werkte ik nog als Financieel Bedrijfseconomisch Specialist Tuinbouw bij Wageningen Economic Research. Momenteel doe ik diverse zzp-opdrachten en afhankelijk van wat er voorbij komt, maar per 1 januari 2024 ga ik voor 4 dagen per week als verkoper buitenplanten op een tuincentrum werkten. Daarnaast blijf ik deels als zelfstandige waarbij alles rond fruit in de eigen tuin of voedselbos ook een aandachtsgebied is.  In elk geval afgelopen jaar ook de tijd genomen om in een wat rustigere periode de voorjaarscursus Ontwerp je eigen voedselbos of eetbare tuin van Puur Permacultuur te gaan volgen. Ook om zo te ontdekken of die richting van ontwerpen en zo iets voor mij is. Voedselbossen blijf ik zo al zo volgen en contact per mail hierover is altijd mogelijk.