Voedselbossen is iets wat in sneltreinvaart zijn intrede doet in de Nederland. De ontwikkelingen rond voedselbossen volg ik intensief. Ik heb me verdiept in dit fenomeen door bij de Brabantse Milieufederatie de cursus voedselbossen te volgen. Niet alleen leerzaam maar ook gewoon leuk om aan zo'n cursus deel te nemen. Het is een prachtige manier om met het telen van fruitgewassen op een geheel andere wijze dan in een boomgaard bezig te zijn. Voedselbossen lenen zich goed voor de voedselvoorziening van je zelf en anderen in een collectief zonder direct te streven naar economische winst. Als zeer ervaren bedrijfsadviseur fruitteelt onder de naam WTE Fruitadvies sta ik open voor voedselbossen maar ben ik nog wel wat kritisch over de vele positieve geluiden over voedselbos als economisch alternatief voor de huidige (biologische) landbouw. Maar voor goede ondernemers die het als een rendabele bedrijfsactiviteit willen en moeten zien, liggen er beslist mogelijkheden. Maar dan moet je wel vooraf een goed strategisch bedrijfsplan hebben waar je eigen verdienmodel in duidelijk wordt. Met mijn ervaring als zelfstandige met een eigen zelfplukboomgaard en adviseur voor fruittelers en boerderijwinkels zijn thema's afzet, korte ketens en PR/marketing mijn aandachtsgebied.
Verder wil ik u wijzen op de artikelen die ik als freelancer voor vakbladen schreef. Voor mensen met interesse in voedselbossen zijn dit vooral:
Daarnaast is een door mij verzorgde online presentatie over de Bedrijfskundige realiteit van het voedselbos tijdens de Biokennisweek 2021 terug te kijken op mijn Youtube-kanaal.
Vakblad Primeur voor de AGF-handel interviewde mij over de potentie van voedselbossen in het december-nummer 2021. Dit interview is na te lezen op:
Ook interessant zijn de oude fruitteeltpublicaties over omgaan met onzekerheid in de biologische fruitteelt en ketenstijlen in de biologische appelsector (Louis Bolk Instituut, 2001 en 2004). De onzekerheid die biologische fruittelers en potentiële omschakelaars ervaren kent grote parallellen met de onzekerheid die ondernemers met een voedselbos kunnen ervaren. Ook de diversiteit van ketenstijlen in de biologische fruitteelt kan interessant zijn voor ondernemers met een voedselbos. Lees het verder in de pdf-bestanden hieronder.
Binnen de voedselboswereld is wat minder oog voor de bedrijfseconomische, juridische en fiscale aspecten van voedselbossen. Zo heb ik vanuit de ervaring als bedrifjseconoom eens wat zaken rond de waardebepaling van meerjarige fruitgewassen en dus ook voedselbossen op een rijtje gezet. Na te lezen in onderstaande pdf.
Omdat ik vanaf half april 2022 niet mee werk als zelfstandig adviseur vanuit WTE Fruitadvies maar werk als Financieel Bedrijfseconomisch Specialist Tuinbouw bij Wageningen Economic Research ben ik niet meer beschikbaar voor bedrijfskundig advies rond voedselbossen. Voedselbossen blijf ik volgen en contact per mail hierover is altijd mogelijk.