Workshop snoeien van fruit

Mijneigenfruitboom.nl  organiseert elke winter één of meerdere workshops/studiedagen over het snoeien van fruitgewassen. Deze activiteit staat onder leiding van Wouter van Teeffelen als ervaren fruitteeltadviseur.  Wouter geeft al jaren op verzoek met enige regelmaat snoeibijeenkomsten voor particulieren en in 2023/24 is alweer de het zevende seizoen dat hij dit zelf organiseert.  

 

AANMELDEN VOOR WINTER 2023/24 VANAF HEDEN MOGELIJK.

 

Programma workshop

 

 De studiedag bestaat uit een ochtenddeel met een lezing/les. In de middag worden meerdere fruittuinen of boomgaarden bezocht voor de praktijkinstructies. Ontvangst met koffie en appeltaart vanaf 9.30 uur en de workshop start om 10 uur. In het ochtendprogramma is er een lezing/les over: 

• Theoretische achtergronden en uitleg van het jargon van fruitsnoeitermen. Goed snoeigereedschap en onderhoud ervan. 

• De verschillen in snoei tussen de verschillende fruitgewassen. 

• De belangrijkste aandachtspunten bij de snoei in de praktijk. 

 

Na de lunch gaan we 's-middag  op de locatie Neerloon in de fruittuin van de Loonse Schuur en in de buurt het kleinfruit, steenfruit en de hoogstamfruitbomen snoeien. Deels na instructie en met wat begeleiding snoeien deelnemers zelf ook bomen. Wouter snoeit bij de Loonse Schuur al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en mirabelle. Aan verdere fruitgewassen staat: rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, minitrees appel, kiwibessen, kweeperen, pawpaws en abrikoos.

 

Het middagprogramma in Zaltbommel bestaat uit een bezoek aan de Torentuin (met hoogstammen), mijn Zelfplukboomgaard 't Straatje waar je zelf ook een boom  mag snoeien. En bij voldoende tijd en belangstelling mijn volkstuin wat een soort mini-voedselbosje is.

 

 Iedereen die zich aanmeldt voor de workshop mag lid worden van mijn gesloten facebook-groep Snoeien van fruitgewassen. Daar kun je foto's van te snoeien bomen posten waarop je dan commentaar van mij en andere deelnemers krijgt. Ook is het heel leerzaam om mee te kijken in posts van anderen. Mensen zonder facebook mogen hiervoor mailen.

 

Op zaterdag 3 februari 2024 organiseer ik voor het eerst een workshop voor verdere verdieping van de snoei van fruitbomen. Doelgroep zijn eerdere deelnemers aan de "basisworkshop" en personen die op een andere manier al de basis van de fruitsnoei goed beheersen. Denk daarbij aan hoveniers en ervaren fruittuinierders met volop snoeiervaring die elders een cursus hebben gevolgd. 

 

 


data

Ik heb voor het komende winterseizoen 23/24 zijn  de volgende  data gepland:  in Zaltbommel op zaterdag 3 februari 2024 (gevorderden) en  zaterdag 24 februari 2024 (basis).  De basisworkshop op zaterdag 17 februari 2024 in Neerloon is vol. Bij veel belangstelling volgen er meer dagen. 

 

Op zaterdag 9 maart 2024 organiseren we voor eerdere deelnemers en meer ervaren snoeiers (zoals hoveniers) een speciale verdiepingsworkshop. Eerder moest deze workshop vanwege griep van mij uitgestekd worden. Waar we kort de eerdere kennis opfrissen en dieper ingaan op de snoeimaterie. Locatie volgt later. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven.

 

Voor specifieke groepen is het mogelijk om als soort in-company-training de workshop op een andere datum te boeken.

 


AAnmelden & kosten

U moet zich vooraf aanmelden per mail naar Wouter. Nu de data nog niet bekend zijn, kunt u zich ook gewoon vrijblijvend als belangstellende laten registreren.  Deelname aan de liveworkshop kost 65 euro incl. BTW en lunch. We brengen het bedrag vooraf met een betalingsverzoek of indien gevraagd factuur op naam in rekening. Afmelden met restitutie van het bedrag kan met opgave van redenen tot uiterlijk 2 dagen van te voren. 

 

 U mag na afloop van de werkshop foto's van uw eigen fruitbomen en snoeivragen in de gesloten Facebook-groep blijven zetten of eventueel mailen. Tegen hovenierstarief en bij voldoende tijd kunt u  mij inhuren als hulp bij het snoeien van uw eigen fruitbomen.

 

Locatie Neerloon

De Loonse Schuur is een theetuin met bijbehorende tuin vol fruitbomen en -struiken. Deze fruittuin is mede aangelegd op advies van en met hulp door Wouter.  De jaarlijkse snoei is vanaf de start door Wouter gedaan.

De Loonse Schuur

Maasdijk 18

5371 PE Neerloon (bij Ravenstein)

 

Bekijk de website  en ze hebben ook een Facebook-pagina @deloonseschuur


Locatie Zaltbommel

Bij een kleinere groep is het ochtendprogramma bij mijn thuis. Bij een grotere groep wijken we uit naar een zaaltje in Zaltbommel. Het middagprogramma is vooral in Zelfplukboomgaard 't Straatje in Zaltbommel. Deze boomgaard beheer ik zelf al enige jaren. In de herfst zijn er de Bommelse Zelfplukdagen waar consumenten en adoptanten van appelbomen hun eigen appels mogen plukken. 

Meer info op de website van Zelfplukboomgaard 't Straatje of de facebookpagina.