Workshop snoeien van fruit

Mijneigenfruitboom.nl  organiseert elke winter één of meerdere workshops/studiedagen over het snoeien van fruitgewassen. Deze activiteit staat onder leiding van Wouter van Teeffelen als ervaren fruitteeltadviseur.  Wouter geeft al jaren op verzoek met enige regelmaat snoeibijeenkomsten voor particulieren en in 2022 was  alweer de het zesde seizoen dat hij dit zelf organiseert.  

 

AANMELDEN VOOR WINTER 2023/25 VANAF HEDEN MOGELIJK.

 

Programma workshop

 

 De studiedag bestaat uit een ochtenddeel met een lezing/les. In de middag worden meerdere fruittuinen of boomgaarden bezocht voor de praktijkinstructies. Ontvangst met koffie en appeltaart vanaf 9.30 uur en de workshop start om 10 uur. In het ochtendprogramma is er een lezing/les over: 

• Theoretische achtergronden en uitleg van het jargon van fruitsnoeitermen. Goed snoeigereedschap en onderhoud ervan. 

• De verschillen in snoei tussen de verschillende fruitgewassen. 

• De belangrijkste aandachtspunten bij de snoei in de praktijk. 

 

Na de lunch gaan we 's-middag in de fruittuin van de Loonse Schuur en in de buurt het kleinfruit, steenfruit en de hoogstamfruitbomen snoeien. Deels na instructie en met wat begeleiding snoeien deelnemers zelf ook bomen. Wouter snoeit bij de Loonse Schuur al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en mirabelle. Aan verdere fruitgewassen staat: rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, minitrees appel, kiwibessen, kweeperen, pawpaws en abrikoos.

 

 Iedereen die zich aanmeldt voor de workshop mag lid worden van mijn gesloten facebook-groep Snoeien van fruitgewassen. Daar kun je foto's van te snoeien bomen posten waarop je dan commentaar van mij en andere deelnemers krijgt. Ook is het heel leerzaam om mee te kijken in posts van anderen. Mensen zonder facebook mogen hiervoor mailen.

 


data

Ik heb voor het komende winterseizoen 23/24 zijn  nog  data gepland. Meestal zijn ze op één of meer zaterdagen in februari.

 

Voor specifieke groepen is het mogelijk om als soort in-company-training de workshop op een andere datum te boeken.

 


AAnmelden & kosten

U moet zich vooraf aanmelden per mail naar Wouter. Nu de data nog niet bekend zijn, kunt u zich ook gewoon vrijblijvend als belangstellende laten registreren.  Deelname aan de liveworkshop kost 65 euro incl. BTW en lunch. We brengen het bedrag vooraf met een betalingsverzoek of indien gevraagd factuur op naam in rekening. Afmelden met restitutie van het bedrag kan met opgave van redenen tot uiterlijk 2 dagen van te voren. 

 

 U mag na afloop van de werkshop foto's van uw eigen fruitbomen en snoeivragen in de gesloten Facebook-groep blijven zetten of eventueel mailen. Tegen hovenierstarief en bij voldoende tijd kunt u  mij inhuren als hulp bij het snoeien van uw eigen fruitbomen.

 

Locatie Neerloon

De Loonse Schuur is een theetuin met bijbehorende tuin vol fruitbomen en -struiken. Deze fruittuin is mede aangelegd op advies van en met hulp door Wouter.  De jaarlijkse snoei is vanaf de start door Wouter gedaan.

De Loonse Schuur

Maasdijk 18

5371 PE Neerloon (bij Ravenstein)

 

Bekijk de website  en ze hebben ook een Facebook-pagina @deloonseschuur


Locatie Zaltbommel

Bij een kleinere groep is het ochtendprogramma bij mijn thuis. Bij een grotere groep wijken we uit naar een zaaltje in Zaltbommel. Het middagprogramma is vooral in Zelfplukboomgaard 't Straatje in Zaltbommel. Deze boomgaard beheer ik zelf al enige jaren. In de herfst zijn er de Bommelse Zelfplukdagen waar consumenten en adoptanten van appelbomen hun eigen appels mogen plukken. 

Meer info op de website van Zelfplukboomgaard 't Straatje of de facebookpagina.