Workshop snoeien van fruit

Mijneigenfruitboom.nl  organiseert elke winter één of meerdere workshops/studiedagen over het snoeien van fruit. Deze activiteit staat onder leiding van Wouter van Teeffelen als ervaren fruitteeltadviseur.  Wouter geeft al jaren op verzoek met enige regelmaat snoeibijeenkomsten voor particulieren en in 2021 is alweer de het vierde seizoen dat hij dit zelf organiseert.  De volgende eendaagse workshop/studiedag snoeien van fruitgewassen vindt plaats op zaterdag 6 en 20  februari 2021 bij De Loonse Schuur bij in Neerloon ( bij Ravenstein). Op beide dagen is het programma vergelijkbaar. Bij veel belangstelling volgt een derde workshop in mijn woonplaats Zaltbommel. Op verzoek voor groepen kan de workshop ook op een eigen locatie gegeven worden. Heeft u interesse in deelname in een snoeiworkshop in komende winter dan kunt u zich het gehele jaar geheel vrijblijvend als geïnteresseerde al opgeven via mail naar wte@fruitadvies.nl.

 

Programma

We starten de studiedag met ontvangst met koffie en appeltaart vanaf 9.30 uur. Met de workshop starten we om 10 uur.

In het ochtendprogramma is er een lezing/les over:

  • Theoretische achtergronden en uitleg van het jargon van fruitsnoeitermen.
  • Goed snoeigereedschap en onderhoud ervan.
  • De verschillen in snoei tussen de verschillende fruitgewassen.
  • De belangrijkste aandachtspunten bij de snoei in de praktijk.        
Na de lunch gaan we  in de fruittuin van de Loonse Schuur het kleinfruit, steenfruit en de hoogstamfruitbomen snoeien. Deels na instructie en met wat begeleiding snoeien deelnemers zelf ook bomen.  Wouter snoeit al jaren deze fruittuin met hoogstambomen van appels, peren, pruimen en mirabellen. Aan verdere fruitgewassen staan:  rode bes, witte bes, bramen, frambozen, tafeldruiven, minitrees appel, kiwibessen, kweeperen en abrikoos.                                                                                                Voor groepen is de workshop tegen groepstarief met een eigen locatie als praktijkobject mogelijk.
Elke deelnemer krijgt de presentatie met aanvullende informatie ingebonden mee naar huis. U kunt ook lid worden van een besloten Facebook-groep waarin je foto's van nog te snoeien bomen of gesnoeide bomen kunt delen. Eventueel met verzoek om advies.

 

 


AAnmelden & kosten

U moet zich vooraf aanmelden door een mail naar Wouter. Neem uw eigen snoeischaar, zaag, snoeimateriaal en warme kleding mee. Voor koffie, thee en een lunch wordt vanuit de Loonse Schuur gezorgd. De kosten voor deze eendaagse workshop bedragen per deelnemer 65 euro inclusief koffie, thee en lunch. Bij streng winterweer wordt de workshop uitgesteld. Het maximaal deelnemers is 20 personen per workshop. Meestal zijn we met minder deelnemers.  Bij veel belangstelling organiseren we een tweede vergelijkbare workshop op zaterdag 20 februari 2021 in Zaltbommel.

 

Voor groepen die het zelf willen organiseren is een groepstarief bespreekbaar.

 

 U mag na aanmelding enkele foto's van uw eigen fruitbomen sturen of in een Facebook-groep zetten. Deze foto's gebruik ik als praktijkcase terug in de workshop. In elk geval krijgt u een reactie van Wouter met de belangrijkste tips voor het verbeteren van de snoei.

Locatie Neerloon

De Loonse Schuur is een theetuin met bijbehorende tuin vol fruitbomen en -struiken. Deze fruittuin is mede aangelegd op advies van en met hulp door Wouter.  De jaarlijkse snoei is vanaf de start door Wouter gedaan.

De Loonse Schuur

Maasdijk 18

5371 PE Neerloon (bij Ravenstein)

 

Geen website wel een Facebook-pagina @deloonseschuur


Locatie Zaltbommel

Bij een kleinere groep is het ochtendprogramma bij mijn thuis. Bij een grotere groep wijken we uit naar een zaaltje in Zaltbommel. Het middagprogramma is vooral in Zelfplukboomgaard 't Straatje in Zaltbommel. Deze boomgaard beheer ik zelf al enige jaren. In de herfst zijn er de Bommelse Zelfplukdagen waar consumenten en adoptanten van appelbomen hun eigen appels mogen plukken. 

Meer info op de website van Zelfplukboomgaard 't Straatje of de facebookpagina.