Paulownia

Paulownia is een snelgroeiende boomsoort die aan een opmars bezig is als houtgewas in binnen- en buitenland. Sinds 2020 volg ik intensief de ontwikkelingen rond Paulownia. Het begon met een kennis buiten de land- en tuinbouw die "iets interessants voor mij had".  Het sluit goed aan op mijn ervaring met het telen van (fruit)bomen en als bedrijfskundige die goed thuis is in de materie van de bedrijfseconomische en -bedrijfskundige aspecten van meerjarige gewassen. Dus dat was reden om enigszins sceptisch een oriëntatie naar deze boomsoort op internet te doen. Ook bezocht ik voor het eerst de pionier Eric Litjens in Deest die net zijn eerste hectares Paulownia had aangeplant. De voorlopige conclusie was dat het gewas Paulownia meer dan de moeite waard was om intensief te blijven volgen.


Waarom interessant?

Paulownia is mijn inziens om een aantal reden interessant. Plantenliefhebbers zullen het vooral een mooie boom vinden maar voor mij maakt de potentie als nieuw gewas voor boeren en anderen met grond het vooral interessant. Vooral als ze wat zoekende zijn wat nu te telen of wat nu te doen met hun grond. Paulownia is een zeer snelgroeiende boom die al na 8 tot 10 jaren kaprijk voor het hout is en heel veel CO2 vastlegt. CO2 die later als het hout niet verstookt wordt maar als bouwmateriaal of als ander hout gebruikt wordt en dan zeer lang vastgelegd wordt. Dit in tegenstelling tot veel traditionele gewassen die wel CO2 vastleggen maar waar sprake is van een korte cyclus. Dit positieve effect van Paulownia kunnen ondernemers gebruiken voor het verzilveren van carbon credits wat een extra verdienmodel geeft. Het gaat daarbij om serieuze bedragen. Zo kan de honing van de massaal bloeiende Paulownia-bomen ook wel wat opleveren maar dat zal om hooguit wat neveninkomsten gaan.

 

Meer bouwen met hout staat vol in de belangstelling. Met beton en staal bouwen kost heel veel CO2 en is daarmee allesbehalve duurzaam. Dus dan komt hout als alternatief snel in beeld. Als de vraag naar hout groeit dan is de beschikbaarheid van hout al snel lastiger. Houtkap uit bossen is gelimiteerd en kan uit tropisch regenwoud grote ecologische nadelen geven. Hout uit plantages is maar tot op zekere hoogte beschikbaar en  de beschikbaarheid van kaprijk hout is lastig op korte termijn op te schalen. Bij veel boomsoorten duurt het decennia voor het houtgewas voldoende gegroeid is om te kappen. Paulownia heeft als grote voordeel dat het relatief snel veel hout geeft . Al na 8 tot 10 jaar  heeft Paulownia voldoende stamdikte. Een interessante nieuwe ontwikkeling is dat We Grow van relatief jonge stammetjes zeskantige palen maakt die ook als bouwmateriaal kunnen dienen. Paulownia-hout dat niet geschikt is als bouwmateriaal kan versnipperd verkocht worden als biomassa om op te stoken. Het blad van Paulownia wordt zelfs genoemd als mogelijk voergewas voor vee.


Wie is ermee bezig?

Bij een nieuwe teelt hoort een beperkte beschikbaarheid aan goede informatie en kennis van de teelt. In Nederland hebben zich zeer weinig teeltadviseurs of agrarische bedrijfsadviseurs gespecialiseerd in Paulownia. Echte kenniscentra of onderzoeksinstellingen zijn er nog niet of beginnen pas net.  Zo heeft agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve (Akkerbouwproeftuin Rusthoeve) op Noord-Beveland (Zeeland) Paulownia recent  Paulownia geplant.  Plantenleverancier Van den Avoird Trayplants BV uit Bladel is zich aan het ontwikkelen tot een kenniscentrum voor Paulownia in Nederland. Van den Avoird is in de eerste plaats leverancier van plantmateriaal dat ze zelf op hun eigen plantenkwekerij telen. Dealin Green wil volgens hun site "boeren stap voor stap begeleiden om om leverancier te worde van biobased materiaal en carbon credits. Van business, tot teeltbegeleiding en verkoop".  Dit klinkt heel idealistisch maar het is natuurlijk wel een commerciële  handelspartij die aan de boer wil verdienen. Voor Nederland is Dealin Green de agent voor het Duitse We Grow en werken zij samen als plantenleveranciers.

Het Duitse We Grow is al jaren actief met Paulownia en heeft veel expertise in huis. We Grow heeft zelf in diverse landen plantages met Paulownia,  begeleidt andere Paulownia-telers, ontwikkelt eigen rassen, kweekt plantmateriaal en verkoopt het gekapte hout uit eigen plantages en van anderen. Ook geven ze lezingen, organiseren webinars en zijn er open dagen op hun locatie in Tönisvorst (bij Dusseldorf). Daarnaast heeft pionier Eric Litjens in Deest (Maas & Waal) met zelf inmiddels 12 hectare Paulownia-teelt ook zijn bedrijf Paulownia Cultures waarin hij plantmateriaal verkoopt en actief is met de verkoop van Paulownia-hout. 

Sinds enkele jaren is er ook een Paulownia Netwerk.  Dit initiatief is opgezet zoals hun site vermeld "door enthousiaste Paulownia liefhebbers in Nederland. We hebben geen commerciële doelstelling en bieden elke partij ruimte en aandacht voor deze fantastische wonderboom". 


Werkzaamheden als adviseur

Binnen de Paulownia-wereld zijn er weinig spelers waar echt objectieve kennis en informatie te halen is. De meeste partijen die actief zijn hebben ook eigen commerciële belangen als bijvoorbeeld plantenleverancier. Als volledig onafhankelijk adviseur kan ik zonder commercieel belang adviseren. Mijn enigste commerciële belang is dat mijn adviesuren  of houden van een presentatie de klant geld kost.  Ervaring met planten, een tuinbouwopleidiing en mijn jarenlange ervaring met de teelt van fruitbomen is een echt pluspunt. Verder heeft mijn achtergrond als bedrijfskundige die vertrouwd is met de bedrijfseconomische en bedrijfskundige aspecten van een meerjarig gewas meerwaarde. En ik ben vanuit mijn vakgebied Strategisch Management vertrouwd met vraagstukken rond innovaties in de land- en tuinbouw.

 

Een beperkt deel van mijn tijd  ben ik beschikbaar voor advisering aan (potentiële) telers van Paulownia. Vaak zal dat ook sparren zijn. Ook het houden van een presentatie voor groepen is mogelijk. Interesse? Stuur liefst een mailtje naar wte@fruitadvies.nl. Wel raad ik aan eerst zelf op zoek te gaan naar meer informatie en eventueel al een aanplant van Paulownia te gaan bekijken.


eigen artikelen

Als freelance redacteur voor vakbladen heb ik al een paar artikelen over Paulownia geschreven":

  •  "De Paulownia's groeien tot in de hemel", vakblad Groenten & Fruit, 16 juni 2023. Te downloaden via de link hieronder.
  • "Fruitkweker ontdekt houtproductieboom Paulownia", vakblad Groenten & Fruit, 27 september 2024. Te lezen via deze link naar de site van Groenten & Fruit. Een verslag van de bijeenkomst over Paulownia die Van den Avoird Trayplants eerder in september 2024 organiseerde.

 

Download
De Paulownia's groeien tot in de hemel, Groenten & Fruit, 16 juni 2023
Bedrijfsreportage over pionier Eric Litjens die in Deest Paulownia teelt. Geschreven door mij in opdracht van vakblad Groenten & Fruit.
Artikel Litjens - Paulownia - Groenten e
Adobe Acrobat document 7.8 MB

Ook gaf ik medewerking aan het volgende artikel van Foodlog en discussieerde ik mee in de discussielijn. 

  • "Vergeet akker en zon, teel Paulownia’s en verdien €14.500 per hectare", Foodlog, 11 juli 2023. Te lezen via deze link

Wel plaatste ik in de discussielijn de  volgende kanttekening:  "Ik vind dat ik in het artikel wel net iets teveel afgeschilderd wordt als iemand zonder twijfels over de Paulownia-teelt waarbij de bomen in de hemel groeien. De titel is prikkelend maar ik zou het anders verwoorden". 


Beschikbare informatie

Voor meer informatie verwijs ik ook naar een aantal interessante artikelen of studies van anderen. Ik beperk me even tot Nederlandstalige publicaties. Heb je na het lezen nog tips van links naar interessante ontbrekende informatie? Graag mailen naar wte@fruitadvies.nl.

  • "Teelt Paulowniahout biedt kansen", Nieuwe Oogst, 30 augustus 2024. Te lezen via deze link .
  • "Boer in Nederweert maakt cirkel rond met duurzame houtteelt", Nieuwe Oogst, 5 maart 2024. Te lezen via deze link.
  • "Duitse Wegrow heeft ambities voor de volledige keten van teelt, oogst en verwerking van Paulownia als productiehout", Boom in Business, 12 januari 2024. Te lezen via deze link .
  • "Nieuwe Paulownia elongata 'Futuro': een veelbelovende C4-boom met hoge opbrengst", Boom in Business, 14 mei 2024. Te lezen via deze link.
  • "Paulownia boom: na tien jaar al hout oogsten", Houtwereld, 30 november 2023. Te lezen via deze link ..
  • "Verdienmodel voor duurzame intiatieven boeren en tuinders", Nieuwe Oogst, 17 februari 2024. Te lezen via deze link .
  • "Paulowniateelt in Nederland. Verkenning van de mogelijkheden van groei en gebruik van Paulownia in Nederland", Probos, juni 2021. Te lezen via deze link .
  • "Paulownia Netwerk zoekt boeren voor proeven teelt snelgroeiend hout", Carbon Farmers, 26 april 2024. Te lezen via deze link.
  • "Paulowniateelt voor hout en CO2",  Boomkwekerij, 4 oktober 2024.  Te lezen via deze link  (achter betaalmuur).
  • "Onkruid? Nee, Paulownaplanten ontpoppen zich tot ware sierbomen", Gelderlander, 22 september 2020. Te lezen via deze link  (achter betaalmuur).
  • "Melkveehouder uit Stroe teelt ook keizersbomen: ‘Groeit als een raket omhoog’",  Barneveldse Courant, 27 juli 2024. Te lezen via deze link  (achter betaalmuur).

Verder is op internet veel meer informatie te vinden. 

 

Leveranciers/organisaties:

Interessante YouTube-video's zijn:


Informatie uit het buitenland

Natuurlijk is er ook veel informatie uit het buitenland. Ik noem er slechts enkele:


Meer weten? Mailen mag altijd.